Ima ljudi koji vole leto i kukaju kao da ih neko kolje kada temperatura malo padne do podnošljivog nivoa (dočim je ovih dana nepodnošljivo surovih dvadeset i nešto). A ima i ljudi koji ispravno misle.
Ima ljudi koji znaju kako se uživa. Ova lista im ne treba. Ako ne znate kako se doživljava jesen, došli ste na pravo mesto.
A Night In the Lonesome October
Nedavno je io9 imao članak u kojem je Noć u samotnom oktobru opisao kao “knjigu za koju nikada niste čuli”. Ako prenebregnemo ovu notornu budalaštinu, u članku možemo da vidimo da se radi o poslednjoj knjizi velikana naučne fantastike Roberta Zelaznija u kojoj daje omaž svemu što je ikada pomislio da je voleo a da potiče iz tog okultno-fentazijskog ključa koji se najbolje čita upravo sjeseni.
Pastiš svega upakovan u detektivsku priču o borbi za dušu sveta sa sve trilerskim satom koji odbrojava do vremena odluke lako se čita i bez štreberskog prepoznavanja referenci na ama baš sve (i to počev od korica, makar prvog izdanja što se tiče), ali mudro smejuljenje dodaje poseban šmek. Knjiga ima trideset i jedno poglavlje, tako da se može čitati kao dnevnik raspoređen na jedan (bilo koji) oktobar, ali previše je zabavna da se ne bi progutala u jednom dahu.
Cabin In the Woods
Ako želimo da sa izvesnom dozom samoironije razmotrimo svoju ljubav prema hororu kao žanru dok polako tonemo u kakofoniju žabljeg hora “nije Noć veštica, nego Sveti Luka!”, boljeg materijala za zamišljeno dizanje jedne obrve uz znalačko klimanje glavom od Cabin in the Woods nema.
Džos Vidon je ovim filmom odlučio da veoma postmodernistički objasni sve što već znamo o hororu. U isto vreme, film je okej za one među nama (poput, naravno, mene) koji razumeju strah ali ne vole baš prepast jer zbog toga cvilkaju kao curice što je sasvim normalna reakcija za kad nešto iskoči na nas sa ekrana je l’ tako – tako je.
The October Country
Ova zbirka fantastičnih priča izbegava naučnu fantastiku i bavi se isključivo pričama strave iz memljivih, prašnjavih podruma. Ima svega: i elegije, i sete, i zbunjenosti, i tuge, i očaja, i straha; bukvalno čitav spektar mogućih ljudskih emocija obrađuje. Devetnaest priča od kojih se sve lako čitaju, ali svaka ostavlja nepogrešiv osećaj udobne horor-nelagode.
Izdvojio bih “Emisara”, priču o dečaku i psu (ima u nekom od starih Alefa), “The Watchful Poker Chip of H. Matisse”, priču o… umetnosti, i “Skeleton”, vedru priču o opsesiji koja se preliva u tragediju.
Kiseli kupus
Kiseli kupus.
Over The Garden Wall
Već sam izrazio nekritičku ljubav prema ovom animiranom uratku otkrivenom slučajno tokom jedne noći u samotnom oktobru (ha!) tokom koje sam imao previše vremena za Tviter. Ovaj kratki serijal gleda se za jedno veče, sa sve prikvelom. Deset kratkih epizoda iznose priču dvojice dečaka, Verta i Grega, na putu kroz tajanstveni bajkoviti svet koji ima začuđujuće mnogo smisla za nešto toliko snoliko. Bez otkrivanja detalja o radnji, mogu samo da kažem da ima dobar saundtrek, da se može gledati više puta a da ne dosadi, i da ima dobar kraj. To nije lako postići.
Crtać je baziran na germanskim bajkama u stilu braće Grim, ali i na upadljivo Kingovskoj amerikani Nove Engleske, i neverovatno miriše na maglu u hladno jutro, zvuk suvog lišća, i pečeni kukuruz.
Štrudla od bundeve
Konkretno, ova štrudla od bundeve:
1kg očišćene bundeve
2 kašike maslinovog ulja
100g iseckane dimljene slanine
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
250ml slatke pavlake
250ml kisele pavlake
so, biber
kašika đumbira (svežeg, rendanog)
350g testa za štrudlu
0. Testo za štrudlu se pravi od 350g brašna, 2-3 kašike vode, 2 jajeta i jedne kašičice soli. Pošto se zamesi, ostavi se da odmori jedno 30 minuta. Razvalja se do debljine od nekoliko milimetara.
1. Bundevu krupno izrendati. Zagrejati maslinovo ulje, pa na njemu popržiti slaninu. Crni i beli luk očistiti i iseckati, pa dodati slanini i zajedno dinstati. Dodati bundevu, slatku i kiselu pavlaku. Ostaviti da se skuva, pa začiniti solju, biberom i đumbirom. Ostaviti da se ohladi. Rernu zagrejati na 200 stepeni.
2. Testo za štrudlu razvući na radnom stolu, pa preko njega rasporediti masu sa bundevom, a ivice ostaviti slobodne. Štrudlu urolati. Pleh podmazati, pa na njega staviti štrudlu i peći je u rerni 20-25 minuta.
Izvaditi je iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, pa je iseći na deblje komade. Eventualno je posuti semenkama bundeve.
Recept je prvobitno objavljen u magazinu Lisa kulinarske tajne, br. 11, novembar 2005. godine. Preporučujemo da se fil hladi preko noći.
Muzika
Mogli bismo ovde da idemo na prvu loptu i da se zadržimo na Vivaldiju.
Međutim, nećemo, iako bi to možda bilo pametnije.
Na predlog jednog drugara preporučujemo Džefa Vejna i njegov mjuzikl po Velsovom “Ratu svetova”. Dok se napolju svet završava a nemači pojma očajavaju pred dolazećom tamom, vi lepo zamesite štrudlu, uzmite neku knjigu u ruke, i iskoristite ovo vreme najbolje što možete.