1. Vijetnamske letnje rolnice sa mesečevim crvima
- 1 pakovanje pirinčanih rezanaca
- 8 mesečevih crva
- 8 listova pirinčanog papira
- 1 mala šargarepa
- 1 mala daikon-rotkva
- 2 mlada luka
- 1 veza svežeg korijandera
- 1 limeta (sok)
- Tajlandski riblji sos
Ovo je prvi recept sa mesečevim crvima koji sam probala otkad su odobreni za ljudsku ishranu, i, da vam kažem, i dalje mi je jedan od omiljenih! Ako iz nekog razloga ne jedete mesečeve crve možete ih zameniti našim običnim zemaljskim škampima, a vegani mogu i mangom na kriške.
Rezance potopite u toplu vodu prema uputstvu sa ambalaže, iseckajte povrće, grubo isecite korijander, i spremni ste. Mesečeve crve ostavite cele. Ja volim da ostavim dorsalni senzorni organ, ali vi ga možete iseći ako vam se ne sviđa. Postoje i dobri izgledi da će vaša kuca pokušati da dohvati nekog mesečevog crva ako ih ne budete čuvali (tebe gledam, Ćućo!). Budite spremni da ih branite.
Uzmite plitak sud i napunite ga vodom. Potopite list pirinčanog papira, uzmite osminu natopljenih rezanaca, i stavite ih na jedan kraj. Složite povrće povrh rezanaca, pa stavite jednog mesečevog crva na vrh. Smotajte rolnicu i ostavite ružičaste treplje crva da vise van rolnice. Ponovite za svih sedam rolnica.
Sos za umakanje napravite od soka limete, malo šećera i ribljeg sosa. Vegani mogu da koriste so kao zamenu.
Prolećne rolnice se lako prave a ako se potrudite da uredno složite povrće izgledaju totalno fensi! Vaši ukućani i prijatelji će se oduševiti.
Naravno, ako se nađe neki mesečev crv viška, dajte ga vašoj četvoronožnoj bebi ako hoćete baš da je počastite.
2. Utešna piletina
- 1 celo pile isečeno na leptir
- 1 kašika belog luka u granulama
- 1 kašičica mlevenog belog bibera
- 1 kašičica senfa u prahu
- 2 kašike pirea od paradajza
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 šolja jogurta
- ½ krastavca
- 2 čena belog luka
- so po ukusu
Ovo je moja varijanta večere poslužene umskom ambasadoru Gavdžu, ili makar glavnog jela na toj večeri. Imali smo mnogo sreće što su Umi toliko tolerantni: da sam ja saznala da su neki vanzemaljci pojeli moju Ćuću, ne bih im tako lako oprostila. Na sreću, ceo taj fijasko sa „mesečevim crvima“ je sada gotov, a larve Uma su ponovo bezbedne na našem Mesecu.
U svakom slučaju, naručite od mesara da vam iseče pile na leptir, ili pogledajte na internetu kako se to radi ako hoćete sami. Ako piletinu kupujete na azijskoj ili nekoj drugoj egzotičnoj pijaci, kao ja, možda ćete sa piletom dobiti srce i jetru. Njih možete ostaviti za neki drugi recept, ako volite. Ja ih samo poširam i bacim ih Ćući da se malo zasladi. On ih obožava!
Pošto ste pripremili pile, pomešajte sve suve začine, pa dodajte pire od paradajza i maslinovo ulje. Trebalo bi da dobijete gustu pastu. Premažite celo pile i ostavite ga preko noći ili najmanje sat vremena u frižideru.
Pecite poklopljeno na 200 stepeni oko 30-40 minuta, zavisno od veličine, pa onda odvrnite rernu na najjače i pecite otklopljeno dok se ne napravi smeđa korica.
Dok je pile u rerni, narendajte krastavac i beli luk i pomešajte ih sa jogurtom umesto sosa.
Amasador Gavdž je naravno pojeo celo pile, ali ovaj recept će lagano nahraniti četvoro ljudi (i jednog Ćuću!) uz dodatak pita-hlebova.
3. Čili sa sve
- 1 konzerva crnog pasulja
- 1 konzerva leblebija
- 1 konzerva kukuruza
- 1 konzerva paradajza
- 1 luk
- so, biber, paprika u prahu po želji
Ovaj lagani recept može dugo da stoji i, kada se nategne, da se podeli na 16 porcija. Samo naseckajte luk, stavite ga u lonac, pa dodajte sve ostale sastojke. Kuvajte dok ne bude gotovo i jedite uz pirinač ili bez, kao ja.
Vaša kuca će hteti da oliže konzerve, da se malo zasladi. Pazite, ivice konzervi mogu da budu oštre.
Ovo je sjajan recept za ova oskudna vremena. Zamislite sam, jedna šupljoglava influenserka da za onlajn izazov izazove međuzvezdani rat…
Odakle joj, uopšte, onaj mesečev crv?
Ovo jelo se lako kuva i na vatri ako nemate struje ni gasa.
4. Čorba
- ostaci povrća
Nađite bilo kakvo jestivo povrće. Povrće često raste divlje, uz put ili u dvorištima kuća. Ja sam preko leta posadila nešto krompira, šargarepe i rotkve, pa se nešto i primilo. Isecite sve trule delove, ali sačuvajte lišće rotkve i šargarepe. Ako su vam crvi ili gusenice napale povrće, sačuvajte ih. Trebaće vam protein.
Stavite sve povrće u lonac i dopunite kišnicom. Kuvajte.
Ako ste sačuvali vodu iz konzervi pasulja kada ste pravili čili, kao što ja nisam, imaćete bogatiju čorbu.
Ako imate kaiš ili cipele od prave kože, možete da ubacite i njih.
5. Ćuća
- 1 mali pas
Žao mi je. Mnogo.
Ova priča je premijerno objavljena na rumunskom jeziku, u časopisu Galaxia 42.